L’era de les pantalles: progrés o retrocés?

Com ens relacionem? Alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat de diferents instituts de Mataró van protagonitzar una taula rodona al voltant de l’ús de les xarxes socials i de com es comunica el jovent avui dia. El col·loqui es va celebrar amb motiu del Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, que va tenir lloc el passat 25 de novembre.

La quarta sessió dels ‘Dijous del MEM’ no va tenir cap ponent principal, sinó que van ser alumnes de diferents instituts de Mataró qui amb les seves intervencions van abordar el tema de com es relaciona el jovent avui dia. Alumnat de 4t d’ ESO i Batxillerat van tenir un interessant debat sobre les xarxes socials, l’ús del Whatsapp o la influència d’Instagram en el seu dia a dia. El col·loqui es va celebrar en el marc del Dia Internacional Contra la Violència, que es commemora cada any el dia 25 de novembre.

L’objectiu de la xerrada era crear un espai íntim i de debat perquè el jovent expliqués des de la seva experiència quines característiques té la comunicació al segle XXI. “Avui dia hi ha més malentesos a través de les plataformes digitals, perquè no veus els gestos de l’altra persona, a diferència de la comunicació cara a cara”, va dir una de les alumnes participants. Durant la introducció al debat es van tractar diversos aspectes de la comunicació, com el silenci, el tacte, el clima i l’actitud a l’hora de comunicar o la comunicació no verbal.

L’alumnat convidat, amb grandiloqüència i arguments contrastats, va opinar sobre el fet de posar límits a una relació o el moment d’assimilar quan una relació s’acaba. “Si a una persona ja no li toca estar a la meva vida, li desitjaré el millor, sense pensar-hi cada dia”, es va dir. “Per sort, gràcies a la tecnologia ara ens podem mantenir en contacte”, va afegir una de les alumnes.

Un dels punts de la taula rodona més comentats va ser el moment en el qual es va dialogar sobre com es manifesten els prejudicis amb l’ús de les xarxes socials. “Amb Instagram, la vida social te la prens amb més importància, vols donar una bona imatge”. Veus testimonials dels nois i noies participants van afirmar que quan alguna persona els jutja, s’ho poden prendre molt personalment. “Tenim por al rebuig social, a trobar-nos sols, i per això tenim aquests prejudicis”, va dir un dels alumnes, amb un to d’anàlisi i crítica.

De fet, quan el moderador va preguntar sobre si Facebook era la xarxa social que més feien servir, un perllongat ‘no’ de negació es va estendre per la sala. Instagram s’ha instal·lat com la xarxa social de referència entre el jovent, a més d’altres eines com Whatsapp. “Hi ha gent que pensa que si penges una fotografia has de batre el rècord de likes. Jo la penjo perquè m’agrada i és una manera d’expressar-me artísticament”, va compartir una de les alumnes.

El punt àlgid de la xerrada va arribar quan es van tractar diferents casos reals de situacions dures viscudes a les xarxes. Un pare que també participava en el debat va afirmar que “avui dia hi ha una necessitat imperiosa d’estar constantment connectat amb el món”. El mateix alumnat va reconèixer que de vegades el telèfon mòbil pot ser un problema, ja que es pot convertir en una obsessió, però també van apuntar cap als diferents avantatges que presenta.

Les crítiques a l’ús de les xarxes es van centrar en l’afany de reconeixement social que hi ha, el control a través de les pantalles o l’anomenat postureig. “Si estic en un bar amb un amic, potser li faig una foto al cafè que m’estic prenent, i me n’oblido del meu amic”, van dir. En aquesta línia, una alumna va afegir que de vegades les seves amigues van a un lloc concret per fer-se una fotografia, però no observen el paisatge, o el lloc: només els interessa fer-se la fotografia i compartir-la.

Gairebé cap al final de la xerrada, un alumne va compartir que va fer el Camí de Santiago sense mòbil, i va ser tota una experiència. “El fet de no portar mòbil em va enriquir molt perquè l’únic contacte que tenia era la gent d’allà”. Per contra, un dels aspectes positius que es van posar en relleu és el fet que les xarxes socials són una eina de suport per a les persones més tímides.

Pel que fa al control a través del mòbil, es va debatre sobre els efectes que pot tenir en una relació de parella i també en les relacions d’amistat. A més, es va criticar que s’etiqueti a la gent només per la imatge que donen en aquestes plataformes. “Algú que surt jugant en un videojoc a una foto no el converteix automàticament en un friki”, van dir.
Amb tot, es va arribar a conclusions com que una persona amb 1.000 seguidors potser no té cap amic o amiga de veritat, de la mateixa manera que una que en tingui 100, potser té en comparació un número més gran d’amistats reals. Amb el mòbil sobre la taula o sense, la xerrada al Casal de Barri les Esmandies de Mataró va ser una porta oberta per parlar sobre la manera com el jovent es relaciona i, sobretot, per compartir un espai de debat, reflexió i crítica. El dijous dia 30 de novembre serà la darrera trobada del cicle de xerrades, amb un debat obert sobre el conjunt de la comunitat educativa, que posarà la cirereta del pastís a cinc intenses setmanes farcides d’interessants debats.

Rubén Escobar Capilla