• Introduir claus i orientacions bàsiques per a una activitat científica a l’aula centrada en la indagació i el desenvolupament de les diferents dimensions de la competència científica.
• Presentar i compartir recursos de l’àmbit de l’educació científica mitjançant el lleure, així com la seva translació a l’entorn escolar, per a l’ensenyament i la divulgació de la ciència i la tecnologia per a infants i joves.
• Aprofundir en diversos sabers curriculars de primària i secundària a través de situacions d’aprenentatge que fomentin una visió àmplia i transversal de la ciència, fent-hi una aproximació amb especial èmfasi en el context històric i la creació d’artefactes i ginys.
dimarts 11 de juliol (5h)
• Presentació i breu introducció a l’Educació Científica
- CSI, investigació criminal [lògica, genètica i reaccions]
dimecres 12 de juliol (5h)
- El so de la música [acústica i materials]
dijous 13 de juliol (5h)
- Exploradors del planeta [vehicles, energia i medi]
divendres 14 de juliol (5h)
- Això és màgic [òptica, força i sentits]
• Curs que treballa una metodologia de ciència indagadora [IBSE], cercant contexts d’investigació que puguin resultar interessants pels participants, facilitant la construcció i emergència de fets paradigmàtics que serveixin com a model per interpretar altres fenòmens científics similars.
• Sessions on es succeeixen activitats de reflexió, exploració, experimentació i creació/construcció; que, al seu torn, continguin fases en què es focalitzi l’atenció en accions com intuir, pensar, sintetitzar, etc., creant un entorn engrescador on aprendre i expressar?se mitjançant l’observació i l’experimentació de la realitat.
• Espai per divertir?se fent preguntes i cercant?ne les respostes; potenciant una visió lúdica del fet científic, amb el coneixement com a emergència consubstancial a una aproximació intuïtiva, lúdica i vivencial de la ciència i la tecnologia; on es pretén despertar l’interès i esperit crític, desenvolupant les capacitats per a mantenir una interlocució desacomplexada i analítica amb el món que ens envolta.
• Activitats on es formulen reptes i preguntes i es comparteix la possibilitat l’afrontar?les tot provant, inventant, marcant el nostre propi camí, esdevenint creadors; utilitzant preferentment recursos i materials de fàcil ús i obtenció.
L'Escola d'Estiu d'enguany, es farà majoritàriament presencial, combinant la participació en els debats, xerrades i conferències que impartirem de manera conjunta amb la resta d'Escoles d'Estiu dels Moviments de renovació pedagògica, algunes presencials i d'altres en format virtual.
La matrícula dona dret a certificació de 30 h, distribuïdes de la següent manera:
5 h de participació en els debats o tallers del 3 al 7/7, a escollir (en línia)
5 h participació activitats del dia 10/7 (Conferència inaugural i tallers presencials)
20 h d’un curs. De l’11 al 14/7/2023.