OBJECTIUS GENERALS
-Entendre l'adolescència i el que suposa tota aquesta etapa de transició
-Tenir consciència de quan i com actuar d’acord amb el que pensem i sentim a l'aula.
-Aprendre a acompanyar, sostenir i resoldre el conflicte.
-Responsabilitzar-se de les emocions i sentiments propis, de les conductes que se’n deriven i que puguin ocasionar conflicte intern i/o extern.
-Gestionar adequadament les nostres emocions i les de l'adolescent.
-Gestionar el conflicte per orientar eficaçment el comportament en el context escolar.
OBJECTIUS ESPECÍFICS
-Aprendre a resoldre problemes desenvolupant noves perspectives d'avaluació i comprensió de la conducta emocional de l'adolescent: Desenvolupar la capacitat assertiva.
-Utilitzar de manera sana les nostres emocions per tal d’aconseguir el (nostre) benestar psicològic i físic dels adolescents.
-Aplicar estratègies necessàries per poder desenvolupar i adquirir una vida emocional satisfactòria, especialment en el context escolar.
-Adquirir eines per guiar i solucionar possibles conflictes dins l’aula.
BLOC 1: Parlem de l’adolescència del S.XXI.
BLOC 2: El conflicte com a aprenentatge constructiu.
BLOC 3: Assertivitat: Mirem a l’adolescent amb uns altres ulls.
BLOC 4: Aprenem a comunicar-nos amb ell@s.
BLOC 5: Dinàmiques, recursos i jocs per treballar el conflicte.
TREBALLEM I COMPARTIM DUBTES.
El curs es desenvoluparà mitjançant un model d'educació activa i presencial: Els alumn@s construiran el seu aprenentatge a partir de la seva experiència/vivència personal i la participació al curs. Aquesta Formació està basada en una combinació de trobades presencials i de lectures complementàries que ens ajudaran a consolidar el que veurem en el transcurs de les nostres trobades. També es proporcionarà una teoria a l’inici del Curs per entendre els fonaments teòrics de les dinàmiques vivencials.
En el marc teòric es treballaran els continguts del programa per tal que els assistents assumeixin la importància de l’autoconeixement i la seva influència en el marc personal i professional (context escolar). Alhora, també es posarà la mirada en el conflicte com a oportunitat de creixement, i en com la Gestalt i el ventall d’eines i recursos que ofereix, pot ser un GRAN recurs per fer-hi front. A nivell pràctic es realitzaran activitats de forma individual i grupal perquè els alumn@s integrin el seu aprenentatge a partir de la seva participació i desenvolupin tècniques i estratègies d’educació emocional per tal de poder introduir-les a nivell personal i, conseqüentment, dins les aules i en el claustre docent. (NOTA: Les dinàmiques grupals seran l’eix vertebral d’aquesta formació).
Per a l’avaluació de l’alumnat es recorrerà a 3 recursos diferents:
- Seguiment i participació activa del curs per part de l’alumn@.
- Lectura i reflexió d’articles i capítols de llibres que s’aniran facilitant a l’alumne al llarg de la setmana.
- Elaborar una proposta (Joc/Dinàmica...) de programa per introduir a les aules aplicant els continguts treballats durant el curs.
L'Escola d'Estiu d'enguany, es farà majoritàriament presencial, combinant la participació en els debats, xerrades i conferències que impartirem de manera conjunta amb la resta d'Escoles d'Estiu dels Moviments de renovació pedagògica, algunes presencials i d'altres en format virtual.
La matrícula dona dret a certificació de 30 h, distribuïdes de la següent manera:
5 h de participació en els debats o tallers del 3 al 7/7, a escollir (en línia)
5 h participació activitats del dia 10/7 (Conferència inaugural i tallers presencials)
20 h d’un curs. De l’11 al 14/7/2023.
Per fer el curs us recomanem portar una llibreta i un bolígraf, una fotografia de quan éreu adolescents i material reciclat: Quant més millor! Ja que farem més d’una dinàmica on la creativitat serà essencial i és per això que quants més materials millor: Bricks de llet, envasos de iogurt, el cartonet del rotllo de paper higiènic, taps de suro del vi, caixes de sabates, etcètera... benvinguda imaginació!