· Reconèixer continguts del currículum lligats al Vector de ciutadania democràtica i consciència global (i a l’Educació per la Justícia Global)
· Problematitzar sabers del currículum, partint de situacions d'aprenentatge (controvèrsies, polèmiques, dilemes)
· Practicar activitats de diferents metodologies de pensament crític (abordordatge de temes controvertits, filosofia 3/18, cultures del pensament-TBL)
· Crear (o iniciar) una programació basada en situacions d'aprenentatge
A cada sessió, s’entrellaçaran tres tipus de continguts:
· Els Reptes per a assolir la Justícia Global: Pau i No-violència; Justícia ambiental; Interculturalitat Crítica; Perspectiva feminista; Justícia econòmica i social; Relacions de poder, Drets Humans i governança. Se n’identificaran els principals reptes, i s’aportaran models teòrics discrepants.
· Metodologies (temes controvertits, filosofia 3/18, cultures de pensament) i activitats pràctiques (formes de debat i diàleg, rutines de pensament, formular preguntes) de pensament crític.
· Programació basada en les situacions reals
Es practicaran activitats socio-afectives (dinàmiques de grup, activitats introspectives, etc.) i de pensament crític (diferents activitats de debat pautat, rutines de pensament, etc.). Les activitats aniran orientades a aprendre a programar en funció de reptes i situacions d’aprenentatge.
Al llarg de les sessions, es recolliran evidències dels aprenentatges en plafons i a través de les activitats fetes, i s’aplicaran rutines de pensament, en coherència amb les eines de Cultura del pensament de fer visibles els aprenentatges. A l’última sessió es dedicarà un temps a avaluar la satisfacció, els aprenentatges durant el curs, i el que creuen que podran transferir a les seves aules.
L'Escola d'Estiu d'enguany, es farà majoritàriament presencial, combinant la participació en els debats, xerrades i conferències que impartirem de manera conjunta amb la resta d'Escoles d'Estiu dels Moviments de renovació pedagògica, algunes presencials i d'altres en format virtual.
La matrícula dona dret a certificació de 30 h, distribuïdes de la següent manera:
5 h de participació en els debats o tallers del 3 al 7/7, a escollir (en línia)
5 h participació activitats del dia 10/7 (Conferència inaugural i tallers presencials)
20 h d’un curs. De l’11 al 14/7/2023.