- Implementar i aplicar la metodologia del Design Thinking per innovar de forma pràctica.
- Dotar-se d’eines per innovar en qualsevol dels àmbits escollits.
- Conèixer i estar en capacitat d’aplicar tècniques i eines per poder pensar “fora de la caixa” i sobre tot generar idees creatives per als seus respectius reptes.
- Utilitzar eines concretes per conèixer en profunditat les necessitats dels clients o usuaris.
- Obtenir solucions originals que satisfacin els desafiaments plantejats i orientats al usuari final.
SESSIÓ 1. QUÈ ÉS EL DESIGN THINKING? I LLANÇAMENT DEL REPTE
- Definició de Design Thinking.
- Fases de la metodologia de Design Thinking: empatitzar, definir, idear, prototipar i testejar.
- En aquesta fase prèvia en dividirem en equips multidisciplinars per abordar el repte plantejat que serà el nostre punt de partida i equip durant tot el workshop.
- Es treballaran eines i mètodes que ens ajudaran a analitzar i entendre el repte així com el seu context.
SESSIÓ 2 –EMPATITZEM AMB LES PERSONES USUÀRIES
- L’objectiu principal d’aquesta fase de la metodologia de Design Thinking és empatitzar amb les persones usuàries per comprendre i descobrir les seves necessitats, de fet és el primer pas cap a la innovació.
- En aquesta fase aprendrem el concepte d’insights del clients, veurem mètodes per descobrir nous insights (descobriments, percepcions, necessitats ocultes...) del client i descobrirem metodologies qualitatives d’investigació que ens ajudaran a comprendre les necessitats reals dels nostres clients.
SESSIÓ 3 – DEFINIM ELS COMPORTAMENTS DE LES PERSONES USUÀRIES
- Aquesta sessió s’inicia amb un treball de camp per empatitzar amb usuaris reals per validar els seus comportaments.
- En aquesta segona fase hem d’entendre els comportaments de les persones usuàries i ex-treure els insights reals que es poden convertir en oportunitats d’innovació.
- Veurem eines que ens ajudaran a capturar els insights rellevants, a ordenar i analitzar aquests descobriments per acabar convertint aquests problemes / necessitats en oportunitats.
SESSIÓ 4 – IDEEM SOLUCIONS A LES NECESSITATS IDENTIFICADES
- En aquesta fase farem servir la creativitat per generar idees originals i novedoses però sempre tenint en compte les problemàtiques /necessitats de les persones usuàries que vam identificar a les fases anteriors.
- Aprendrem com realitzar un brainstorming exitós, veurem consells que ens ajudaran a generar idees i potenciar la creativitat i acabarem amb eines que ens ajudaran a la selecció i avaluació de les mateixes.
Aquest curs intensiu s’ha dissenyat amb un sistema d’aprenentatge basat en l’experiència.
La metodologia de treball combina dinàmiques i exercicis que permeten aprendre els detalls de la posada en acció d'aquest tipus d'enfocament metodològic per a la innovació.
El workshop s'articula al llarg de 4 jornades d'immersió on els participants aniran avançant a través de les diferents activitats proposades, debats participatius, exercicis de reflexió, casos pràctics, etc. Es realitza també una sèrie de micro casos per analitzar en grups i així aplicar el coneixement en un àmbit pràctic i desenvolupar aptituds de col·laboració mitjançant el treball en equip. Cada activitat permet l'adquisició de el coneixement impartit mitjançant la participació i la immersió en ell.
La matrícula dona dret a certificació de 30 h, distribuïdes de la següent manera:
- 14h de curs + 6h de treball personal.
- 5h participació a activitats presencials EE del MEM (Conferència inaugural 11/7 i tallers 13/7)
- 5h de participació en els debats conjunts de la MRP de Catalunya en línia, de l'1 al 8/7 (Us anirem facilitant els enllaços per connectar-vos en el seu moment al Zoom o YouTube)