Resum de l’acte de benvinguda al curs 2020-2021: Mataró, una ciutat acollidora i enxarxada

Enguany, fruit del treball en xarxa de la ciutat de Mataró, vam donar la Benvinguda al curs a tots i totes vosaltres. Des de la xarxa socioeducativa  MEX, Mataró Educa en Xarxa, i amb l’impuls del Servei Educatiu de Mataró del Departament d’Educació, l’Ajuntament de Mataró i el Moviment Educatiu del Maresme (MEM) vam donar, com cada any, la benvinguda al curs abans de començar les classes lectives.
Enguany, degut a les circumstàncies, vam pensat que, en comptes d’una conferència, podíem fer una trobada per intercanviar experiències, compartir neguits i conèixer els recursos que ens ofereix una ciutat educadora com Mataró.

Aquí teniu l’enllaç del reum del que vam debatre el passat dimecres 9 de setembre. +ENLLAÇ PADDLET

A cada sala hi van haver un o més professionals dels diferents serveis o entitats educadores de la ciutat que participant a l’acte: Moviment Educatiu del Maresme, Servei Educatiu de Mataró (CRP – EAP -LIC), Servei Educatiu CRETDIC, Biblioteques de Mataró, Direcció d’Ensenyament, Direcció de Seguretat, Civisme i Convivència, i, finalment, Servei d’Igualtat i Diversitat Ciutadana. 

Podeu visualitzar el vídeo de Benvinguda que es va presentar. També el vídeo de cloenda de l’acte.


En nom de la MEX i serveis i entitats col·laboradores.

https://sites.google.com/a/xtec.cat/mex_mataro/

Activitats 2022/23

Cerebroscencia: aportacions neurocientífiques per a entendre i acompanyar l’adolescència (ESO i Batx)

Formació intensiva d’oposicions (ESO i Batx)

Aquests darrers cursos, vam treballar amb famílies, diversos temes: Com podem acompanyar els infants?, a la següent vam fer un: Debat sobre l’Horari Escolar, i la darrera on vam parlar de: Què ens angoixa? per aquesta darrera del curs vam plantejar parlar de l’autoestima: com podem ajudar a millorar l’autoestima dels nostres fills i filles?, va tenir molt d’èxit i el repetim, amb noves propostes i dinàmiques que ens facilitarà el Jordi Gaitan.
Els tallers i dinàmiques des del MEM, en format presencial.
 

Inscripció: “Treballem l’autoestima des d’un
a mirada educativa”
 Xerrada que es realitzarà el dimecres 15 de febrer de 2023, entre les 17.30 i les 18.30 hores a la seu del MEM (Ronda O’Donnell 94, 2n).
 
  

Es tancaran inscripcions el dia abans de la xerrada.

Formació permanent

Formació permanent

 

Economia feminista a les aules (Internivells)

+info

Atrezzo per a mestres (6 a 12 anys)  

+info

Cerebroscencia: aportacions neurocientífiques per a entendre i acompanyar l’adolescència (ESO i Batx)

+info

Grups de Treball

(A l’aula) conèixer-te per emocionar-te. La rotllana +info
Reflexió i renovació pedagògica +info
Aprenentatge cooperatiu (CA/AC) +info
Projecte Belluga’t +info
La corporalitat a l’ESO des del treball globalitzat
+info

Els grups de treball ja han començat, si estàs interessada en participar-hi ens pots escriure a secretaria@memcat.org

 

 

Projecte Belluga’t

QUÈ ÉS EL BELLUGA’T? El projecte neix l’any 2007 impulsat per un grup format per diferents professionals de l’àmbit socioeducatiu,  Moviment Educatiu del Maresme i Tècniques del Servei de Nova Ciutadania i d’Ensenyament de l’Ajuntament de Mataró, totes elles  preocupades per la cohesió social i l’èxit educatiu de tot l’alumnat. BELLUGA’T incorpora les habilitats de dansa i de circ als centres educatius participants, com a eines d’inclusió, cohesió i socialització entre la diversitat intercultural de l’alumnat. És un projecte en xarxa dinamitzat pel MEM, Dans inVitro, Cronopis i els coordinadors dels centres educatius participants; els quals formen un GRUP DE TREBALL, reconegut com a Formació Permanent pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya Actualment hi participen 8 centres educatius de Mataró: 6 de primària, 1 de secundària i 1 escola d’Educació Especial. Un projecte continuat que va creixent a poc a poc i que cada escola adapta a les seves característiques perquè tothom hi pugui participar, garantir-ne l’èxit.

PER QUÈ DEL BELLUGA’T

La diversitat a les aules actualment és cada cop més rica i variada. Per aquest motiu cal treballar la integració, el conviure entre iguals; ja que sovint, molts dels conflictes que tenim a les aules, són deguts a estigmes i estereotips, a problemes de convivència. Per millorar les relacions a les aules, generant dinàmiques entre iguals, sense diferenciació de gènere, cultura, creença… es va dissenyar aquest projecte

Posem el focus en quatre elements :

Alumnat de tots els centres participants: L’activitat està inclosa dins l’horari lectiu, com a metodologia d’aprenentatge amb la finalitat de crear punts de trobada entre el conjunt de l’alumnat, que permeti reforçar els vincles afectius i a la vegada, fer aflorar les habilitats de les disciplines treballades de cada un dels alumnes i desenvolupar alhora capacitats de tolerància i respecte mutu, generant hàbits de treball col·lectiu.

Professorat dels centres participants: Es reuneix periòdicament en un grup de treball per a preparar el material i les sessions a realitzar, distribuir les visites als espais i la utilització de la maleta pedagògica. A més a més cada curs, fan una formació de dues sessions per a millorar les tècniques i les habilitats de les dues disciplines artístiques i així poder continuar la tasca de l’artista en les sessions d’educació física de l’escola.

Les famílies: A final de curs, posant en comú allò que s’ha après i fent una petita mostra que, per una banda tindrà la finalitat d’afavorir l’intercanvi i el reconeixement entre l’alumnat i les famílies i per altra banda per potenciar que l’alumnat participin en una acció de carrer vinculada a la ciutat. 

La ciutat i l’entorn proper: Amb la visita a l’espai de circ Cronopis, on realitzen una sessió, per tal de poder veure i viure en directe, l’espai i els materials. A més, se li presenten a l’alumnat noves possibilitats d’ocupació del temps de lleure on tothom pot trobar un espai on sentir-se a gust i treure el seu potencial.

A QUI VA DESTINAT?

A les escoles de primària i instituts, concretament al professorat d’educació física, tutors o altres mestres i tot l’alumnat participant de l’activitat durant les sessions de circ i dansa. Cada curs, fem una crida a la participació dels docents al grup de treball, per començar o continuar amb el projecte en el seu centre.

OBJECTIUS

GENERAL 

 • Fomentar l’educació intercultural basada en l’equitat, la solidaritat i el respecte en un marc de diàleg i la convivència en el centre, a través de les habilitats artístiques de la dansa i el Circ.

ESPECÍFICS

 1.  Consolidar la integració en els processos d’ensenyament – aprenentatge de continguts vinculats a la coeducació, la ciutadania i la convivència mitjançant la utilització de diferents disciplines artístiques.
 2. Promoure la coeducació i l’eliminació d’estereotips en funció del gènere.
 3. Garantir que les metodologies afavoreixin les interaccions positives entre l’alumnat, per tal d’afavorir una escola inclusiva.
 4. Promoure l’ús de la llengua Catalana com a llengua d’aprenentatge i implícita a totes les àrees del currículum. 
 5. Donar a conèixer entitats i equipaments de ciutat a tot l’alumnat.

PERSPECTIVA DE GÈNERE

Un dels objectius, del projecte és la igualtat  i perspectiva de gènere. Tot i que la disciplina de dansa, per exemple, pugui estar socialment associada a un col·lectiu femení, el projecte Belluga’t fa un plantejament no discriminatori de l’activitat:

 • Es proposen activitats diverses sense contemplar el gènere del destinatari.

 • Les activitats es desenvolupen per igual i afavoreixen la participació equitativa de tot l’alumnat. 

 • Les persones que desenvolupen les sessions pràctiques utilitzen un llenguatge inclusiu i no sexista que contempla la diversitat de gènere. 

 • Es garanteix la realització d’activitats no segregades per gènere, sense cap tipus de diferenciació entre nois i noies. 

 • Promouen la realització d’activitats de diversa naturalesa independentment si requereixen o no unes qualitats físiques concretes ja que es fan a un nivell en el que tot l’alumnat hi pugui accedir.

 • Exercicis malabars, equilibris diversos, acrobàcies i  activitats aèries són impartides a tot l’alumnat i es fa un tractament no excloent i inclusiu.

COM FUNCIONA?

PRIMERA FASE – FORMACIÓ DE FORMADORS

El professorat dels centres que participen del projecte reben una formació per part dels artistes docents de dues sessions. Els continguts de la formació estan completament lligats al que després passarà a l’aula, a més a més, s’ofereixen eines al professorat per a poder reproduir algunes activitats de forma autònoma un cop acabat el projecte.

SEGONA FASE – SESSIONS AMB L’ALUMNAT

Les sessions són dinàmiques i la metodologia utilitzada és activa, flexible i adaptada al ritme de cadascun dels alumnes, individual i grupal,  tenint  present, la perspectiva de gènere en el moment del treball a l’aula. 

SESSIONS DE DANSA A L’AULA

L’artista docent entra dins les aules escolars en horari lectiu assumint el desenvolupament de les sessions amb els grups classe i amb l’acompanyament del mestre que ha rebut la formació. La sessió es desenvolupa dins de l’escola, normalment a l’hora d’Educació Física i cada escola compta amb dues hores aproximades per grup classe. 

 

SESSIONS DE CIRC A LA COMPANYIA

Els diferents grups classe es traslladen a visitar la Companyia de Circ, en les seves instal·lacions, i gaudeixen amb els artistes fent les sessions formatives de totes les disciplines que es realitzen en el taller, que poden ser diverses, les quals es convindrà segons el grup, projecte o interès específic. Es fa un circuit amb diferents tècniques les quals a cada punt hi ha una persona o dues encarregades d’anar fent el seguiment a l’alumnat. Normalment es fa llit elàstic, trapezi, teles, equilibri amb rulos o pilota i perxa.

TERCERA FASE – AVALUACIÓ

Finalment es fa una trobada per fer valoració de tot el procés i els seus resultats amb tots els membres implicats, mestres, artistes docents i el Moviment Educatiu del Maresme.

QUI EL FA POSSIBLE?

 • Diputació de Barcelona: Aportació econòmica en forma de subvenció per pagar l’activitat realitzada a les escoles/instituts i la formació del professorat implicat.

 • MEM (Moviment Educatiu del Maresme): S’encarrega de la contractació dels artistes participants. Fa el  seguiment, supervisió i evolució de totes les activitats desenvolupades a cada un dels centres educatius. Certifica l’assistència i participació de tot el personal docent.

 • Cronopis: Espai de circ resident a Mataró. Ofereix les sessions pràctiques a les escoles i la formació del professorat bianualment. Les sessions es poden desenvolupar en el mateix centre educatiu o en el seu espai de creació. 

 • Dans Invitro: Companyia referent de dansa. S’encarrega de les sessions pràctiques de dansa contemporània a les escoles o a l’espai de dansa Can Gasol, i de la formació del professorat bianualment.

Cicle de xerrades del MEM


Adjuntem la xerrada que vam realitzar sobre COMUNICACIÓ I RESOLUCIÓ DE CONFLICTES AMB ADOLESCENTS a càrrec de Sígrid Fabrique, tal i com us vam transmetre a la xerrada, perquè tingueu tots els materials i eines que vam comentar.
ENLLAÇ

Un curs més programem el cicle de xerrades, per parlar d’aquells temes que creiem que ens poden interessar a tots, temes d’actualitat per a tothom.

El proper 18 de gener de 2023, a les 18h de la tarda ens trobarem de nou a l’Espai Mataró Connecta, Plaça de la Muralla, 21 de Mataró. 
No cal inscripció prèvia. Xerrada gratuïta

Per parlar de la COMUNICACIÓ I RESOLUCIÓ DE CONFLICTES AMB ADOLESCENTS a càrrec de Sígrid Fadrique.
Sóc la Sigrid Fadrique, psicòloga i terapeuta Infanto juvenil i pel 18 de gener et proposo compartir una tarda, a la seu del MEM, on parlarem sobre l’adolescència del S.XXI. Tan si ets mestr@, com educador@, com pare o mare, aquest espai sens dubte és per tu. Ens aproparem a la complexitat que acompanya aquesta etapa evolutiva tan delicada, preciosa i fascinant, veurem i treballarem el com comunicar-nos amb ells d’una manera assertiva i empàtica, mitjançant diversos recursos i materials. Per últim, també farem una mica de debat, precs i preguntes per resoldre dubtes. T’hi espero amb els braços ben oberts i amb moltes ganes de compartir.
Vam iniciar el cicle l’11 d’octubre, parlant del Català sense percentatges a càrrec de Puri Pinto i Fernández, filòloga i professora de llengua i literatura catalana a l’ensenyament secundari, a les 6 h de la tarda a l’Espai Mataró Connecta. 
L’ús de la llengua catalana a les aules és, des de fa temps, un indicador i una solució clau de la crisi vital de la llengua. La immersió fou una manera adient de posar  el català a l’abast del jovent que no el parlava a casa seva. Actualment, però, existeixen argumentaris que critiquen i volen tirar enrere tal mètode de democratització del coneixement de la llengua, i ho fan a través de la quantificació i els percentatges… però… Realment la llengua, en el moment actual, sucumbiria davant d’aquestes crítiques si l’empoderament real i legítim dels seus nous parlants s’hagués realitzat? Què fa més mal a la llengua catalana?
Quantificar-la en percentatges o obviar el gran poder de vitalització que podria haver assolit de mans dels seus parlants adoptants, producte d’una immersió que ni se’ls va plantejar ni els va saber ubicar en un nou perfil, legítim i necessari, que sumava en pro d’una nova catalanodiversitat? La correspondència entre les aules i l’adopció de la llengua, tal volta aquesta és la millor manera de diluir la fragilitat de la llengua vehicular a l’escola catalana i l’amenaça que l’assetja.