1. Comprendre l'adolescència i el que suposa tota aquesta etapa de transició entre la infantesa i l’edat adulta.
2. Aprendre a acompanyar, sostenir i treballar aspectes i temes importants que es donen en aquesta etapa evolutiva.
3. Entendre i aprendre a resoldre conflictes, a partir de noves perspectives d'avaluació i comprensió de la conducta emocional de l'adolescent: Desenvolupar la capacitat d’escolta i l’empatia.
4. Aprendre a comunicar-nos d’una manera més assertiva amb l’adolescent.
5. Conèixer les psicopatologies més comunes d’aquesta etapa.
6. Adquirir eines, tècniques i recursos per guiar i solucionar possibles conflictes dins l’aula
- Bloc 1: Apropem-nos a l'adolescència del s. XXI.
- Bloc 2: La psicologia i els canvis en l'adolescència: com entendre’ls i acompanyar-los.
- Bloc 3: El conflicte en l’adolescència: comunicació, assertivitat i empatia.
- Bloc 4: Els principals trastorns que podem trobar en aquesta etapa: com detectar-los i fins a on puc arribar com a docent.
- Bloc 5: Eines i recursos per treballar aspectes relacionats amb l'adolescència dins l’aula.
- Bloc extra*: Treballem i compartim dubtes.
El curs es desenvoluparà mitjançant un model d'educació activa i presencial. Els participants posaran en pràctica la teoria de què anirem treballant al llarg de les sessions, mitjançant diferents dinàmiques i propostes on revisarem alguns aspectes de la nostra adolescència per tal de poder entendre i empatitzar millor amb els nostres alumnes i/o fills i filles.
Aquesta formació també consta d’un petit treball, ja que ens ajudarem de la construcció d’un diari emocional personal que ens acompanyarà en el transcurs del curs. Aquest diari pretén ser un punt d'ancoratge de tot allò que anem aprenent i consolidant dins nostre.
En el marc teòric es treballaran els continguts del programa per tal que els assistents entenguin la importància de l’autoconeixement i la seva influència en el marc personal i professional (context escolar). Alhora, també es posarà la mirada, en profunditat, en l’adolescència i en com la Gestalt i el ventall d’eines, tècniques i recursos que ofereix, ens pot servir com a GRAN ajuda per poder treballar-la i acompanyar-la.
A nivell pràctic es realitzaran activitats de forma individual i grupal perquè els alumn@s integrin el seu aprenentatge a partir de la seva participació, i desenvolupin tècniques i estratègies d’educació emocional per tal de poder introduir-les dins les aules i en el currículum escolar. També es faran lectures i pel·lícules per si l’alumn@ vol tenir més coneixement del tema. (NOTA: Les dinàmiques grupals seran l’eix vertebral d’aquesta formació).
Per a l’avaluació de l’alumnat ens basarem en:
- Seguiment i assistència del curs per part de l’alumn@.
- Lliurament del diari personal que s’anirà construint al llarg de les sessions.
- Elaborar una proposta en grup (joc/dinàmica...) d’un programa per introduir a les aules i poder treballar algun dels continguts treballats durant el curs (aquesta tasca la realitzarem el darrer dia de la formació).