Les llengües com a punt de trobada
A Mataró es parlen més de 100 llengües diferents, una riquesa cultural que cal posar en valor
Mataró es suma a la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna, i aquest serà el sisè any. Més enllà del català i del castellà, és molt habitual que als carrers s’hi escolti l’àrab o l’amazic, així com el xinès mandarí o el cantonès. La varietat de llengües subsaharianes, com el mandinga, el wòlof, el diola o el sarahule. També s’han integrat en el corpus lingüístic mataroní, on, a més, han guanyat pes idiomes europeus com el rus, el romanès o l’italià. La celebració a l’entorn del 21 de febrer és tan sols la part més visible de la feina que el consistori realitza al llarg de l’any per visibilitzar i defensar les llengües maternes dels mataronins.
L’objectiu de celebrar aquest dia és reconèixer la cultura d’origen dels mataronins de procedència diversa, aquesta visibilització fa que aquests enforteixin el seu sentiment de pertinença a la ciutat, ja que senten que ells també formen part de la cultura mataronina, i que en són una font de riquesa, quelcom que també s’està treballant en l’àmbit educatiu, amb cada cop més centres de primària i secundària de la ciutat que tenen alumnes d’arreu del món.
En la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna hi estan implicat diferents entitats i serveis de la ciutat com són: el Moviment Educatiu del Maresme, el Servei de Mataró del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Pla Educatiu d’Entorn, les Biblioteques de Mataró, el Centre per a la Normalització Lingüística del Maresme, els Espais Joves, i diferents llibreries de la ciutat i l’Ajuntament de Mataró des del servei d’Igualtat i Diversitat Ciutadana i el servei d’Educació.
Al següent enllaç trobareu tota la relació d’activitats que s’organitzen https://www.mataro.cat/sites/100-llengues
Des del Moviment Educatiu del Maresme organitzem:
XERRADA “APRENEM MÉS DE LA CULTURA XINESA”
Dilluns 21 de febrer a les 18’30 h
Parlarem de la cultura xinesa amb la Begoña Ruiz de Infante, intèrpret, mediadora i consultora en Interculturalitat, amb Yixia Jin, ex-alumna de l’Institut Puig i Cadafalch i Noa Ling Falguera She, alumna de l’Escola de xinès de Mataró.