Un cop realitzades les jornades, on vam parlar de la COEDUCACIÓ com a base per a la inclusió educativa, us enllacem tots els vídeos de les ponències.
Reflexionem i compartim:
des de la recerca
des de la comunitat educativa
des dels col·lectius
des dels instituts
des de l’aula
Des del grup de treball “La Corporalitat a l’ESO” del MEM hem plantejat les jornades per conèixer quines propostes i realitats es donen en diversos àmbits d’actuació: aportacions des del món de la recerca, propostes des de la comunitat educativa, projectes des dels col·lectius i les entitats -que treballen a l’àmbit socioeducatiu- i, per últim, compartir també algunes pràctiques que es duen a terme a centres d’educació secundària de Catalunya. Volem fomentar un espai de reflexió i xarxa col·lectiva, per crear noves mirades envers el paper de la coeducació a les aules.
Dimecres 1 de desembre de 2021
LA VISIÓ DEL PATRIARCAT ALS INSTITUTS, a càrrec de Núria Solsona, Catedràtica de Física i Química, Dra. en Ciències de l’Educació, experta en coeducació i història de la ciència. Autora de nombroses publicacions com “Ni Princeses, Ni Pirates”.
Hem fet un recorregut per les diferents dimensions en que el patriarcat es manifesta en els centres de Secundària i ens ha explicat bones pràctiques per impulsar la coeducació.
- Iniciatives des de la comunitat educativa.
COEDUCA: LA LLAVOR FEMINISTA AL MUNICIPI a càrrec de Mariona Martín Diez, Tècnica de Serveis Personals de l’Ajuntament de Cardedeu, referent dels projectes d’Igualtat i del projecte Cardedeu Coeduca.
Presentació dels resultats de l’experiència del programa Cardedeu Coeduca que s’ha fet durant 4 anys al municipi de Cardedeu a totes les escoles del municipi: des de les escoles bressol fins als Instituts.
PROJECTE COEDUCACIÓ de l’Institut Marta Estrada a càrrec de Victòria Carrió Roldán, Professora de ciències socials a l’Institut Marta Estrada de Granollers. Actualment, coordinadora pedagògica del centre, i Virgínia Martínez, Professora de l’Institut Marta Estrada i coordinadora del Projecte Coeducatiu de centre.
Dijous 2 de desembre de 2021
Propostes des dels Col·lectius
Candela: Més enllà del taller bolet. Reflexions per una prevenció comunitària a càrrec de Miriam Alemán Calatayud, va estudiar filosofia a la UAB. Treballa a la cooperativa Candela des de l’any 2009 on coordina projectes adreçats a la comunitat educativa
Explicació dels projectes de coeducació de L’Esberla a centres educatius i municipis a càrrec de Mariona Zamora Juan, Antropòloga social especialitzada en polítiques públiques d’igualtat. Coordinadora de programes d’igualtat, feminismes i coeducació a L’Esberla.
- Experiències des dels centres educatius:
COMISSIÓ LILA de l’Institut Baix Montseny a càrrec de Marta Corominas i Sallés i Marta Pujals Ripoll, Professores de ciències socials de l’institut Baix Montseny i integrants de la comissió lila.
Origen i evolució de la comissió lila a l’institut Baix Montseny i com es va teixint el feminisme dins la comunitat educativa.
Reflexions al voltant de propostes concretes desenvolupades a l’Institut Miquel Biada a càrrec d’Albert Baró Fernàndez, Professor de Filosofia
De què serveix promoure la tolerància des de l’educació si hi ha docents actuant de forma sexista, binària, racista i classista? Posem la perspectiva de gènere dins l’educació de forma interseccional? Reflexions al voltant de propostes coeducatives concretes desenvolupades a l’Institut Miquel Biada com la “Caixa Lila”, el “Projecte XX” o la “patriARCADA de la setmana”.
Organitza Col·labora
Leave a Reply